Bhutan, ongeveer even groot als Zwitserland, is zo’n 300 km breed en 150 km lang en één van de meest bergachtige landen ter wereld met onbeklommen bergen tot meer dan 7.000m hoog.

Ingeklemd tussen China in het noorden en India in het zuiden, is Bhutan één van de kleinste landen van de wereld, maar tegelijk ook een land met een verbazingwekkende diversiteit in flora en fauna, zoals maar weinig andere landen van de wereld die hebben.

Dat komt omdat Bhutan zijn natuurlijke omgeving ongerept en intact weet te houden. Het ruige landschap en juist die ongerepte natuur maken van Bhutan een authentieke toeristische bestemming.

Door de enorme diversiteit aan flora en fauna is Bhutan één van de biologische hotspots ter wereld. Meer dan zeventig procent van het land wordt bedekt door bos en in die bossen wonen meer dan 200 zoogdiersoorten en bijna 700 vogelsoorten, waaronder zeldzame en bedreigde dieren, zoals de koninklijke Bengaalse tijger, rode panda en de wittebuikreiger.

Bhutan is een oud land en begon het proces van moderne ontwikkeling, waartoe het aanleggen van wegen en bouwen van scholen en ziekenhuizen behoren, pas in de jaren ’60. De eerste officiële toerist kwam halverwege de jaren ’70 aan.

Bhutan volgt het beleid van hoge waarde, kleine impact toerisme, wat erop neerkomt dat de industrie milieuvriendelijksociaal en cultureel acceptabel moet zijn. Het beleid heeft ertoe geleid dat Bhutan gezien wordt als een exclusieve bestemming, en dat is het ook op alle mogelijke manieren.

Er worden zo’n 19 talen gesproken in Bhutan, maar vooral het Engels is wijdverspreid, omdat er in die taal les wordt gegeven. De Bhutanese samenleving is verder agrarisch: bijna 60 procent van de bevolking werkt in de landbouw of veehouderij.

Met een bevolking van rond de 700,000 vriendelijke en spirituele mensen, is Bhutan nog altijd een mysterie. In dit oude land, dat eeuwen was geïsoleerd van de rest van de wereld, doordrenkt van mythes en legendes, gedijt een eeuwenoude boeddhistische cultuur, één van de laatst overgebleven voorbeelden van een boeddhistische samenleving in de Himalaya.

Na meer dan vijftig jaar geplande ontwikkeling om de economie te moderniseren en weg te bewegen van zijn geografische isolement, omarmen de Bhutanezen de moderniteit, maar beschermen ze vurig hun oeroude traditieswaarden en identiteit.

 

Overtuigd ? Maar hoe begin je eraan ? Bekijk onze voorbeeldprogramma’s.